Maart is zo’n maand waarin het nog koud kan zijn, maar als de zon gaat schijnen voelen we langzamerhand haar kracht weer. Het zijn de zonnestralen waar we allemaal zo hard naar verlangen na de winter. Nog even en dan zeggen we doei tegen de winter en verwelkomen we de lente.

Je lijf is ook blij met de zon want in de winter maak je vele malen minder vitamine D aan als in andere seizoenen. Na de winter is de lente het seizoen waarin we allemaal onze vitamine D productie weer een boost geven. Tenminste… als je graag buiten komt en je huid ontbloot.

Misschien herken je het wel, die winterblues? De winter duurt lang en je snakt naar het voorjaar, misschien voel je je wel moe of zelfs depressief. De schuld van een winterblues is in veel gevallen een gebrek aan vitamine D. Deze vitamine krijgen we nauwelijks binnen via de voeding. Bijna alle vitamine D aanmaak krijgen we door zonlicht. Het helpt dus tegen vermoeidheid en depressies en daarnaast heb je vitamine D in je lichaam ook nodig voor een goede gezondheid van je botten, spieren, bloedvaten en hart, het verbeterd het immuunsysteem en het verlaagd het risico op diabetes.

Hoe maak je vitamine D aan?
Vitamine D maakt je aan door met je ontblote huid in zonlicht te komen, de UV-B stralen van de zon stimuleren de huid om vitamine D aan te maken. In de winter bedekken we onze huid meer als in andere seizoenen en het aantal uren zon is aanzienlijk minder. Hierdoor maken we in de winter minder vitamine D aan als in de zomer. Maar ga wel iedere dag naar buiten, ook in de winter. Je maakt ook vitamine D aan via de huid van je handen en hoofdhuid. En als de temperatuur het toelaat… stroop je mouwen op zodat het huidoppervlakte die zonlicht ontvangt groter is.

Zonnebrandcrème
En als je wel eens bij ons in de praktijk geweest bent heb je het vast wel eens gehoord: smeer je huid altijd in met een zonnebrandcrème, ook in de winter. Er wordt vaak gezegd dat als je je insmeert met een zonnebrandcrème er geen vitamine D aangemaakt wordt. Dit is gedeeltelijk waar. Er wordt inderdaad minder vitamine D aangemaakt, maar het houdt de aanmaak van vitamine D niet tegen. Daarnaast smeren de meeste mensen zich niet goed genoeg in waardoor er altijd wel huid onbedekt blijft en de hoeveelheid zonnebrandcrème die wordt gesmeerd is vaak te weinig om de huid goed te beschermen. Aangezien zonlicht ook voor veel negatieve effecten kan zorgen (denk aan een verbrande huid, huidveroudering en huidkanker) blijft het smeren van een zonnebrandcrème belangrijk, ook in de winter. Wil je weten wat een goede zonnebrandcrème is? Wij weten er alles van, dus vraag ons om advies!

Supplementen
Het extra suppleren van vitamine D is dan ook een goed idee, vooral voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid of die minder buiten komen. Dit hoeft niet het hele jaar door, maar voornamelijk in de maanden dat we wat minder buiten zijn en de dagen korter zijn. Zelf gebruik ik het vanaf september tot april (als de R in de maand zit), maar ik ben ook veel buiten aan het wandelen of aan het sporten. Als je kiest voor een vitamine D supplement is het aan te raden een vitamine D te kopen op oliebasis, die zijn het best opneembaar voor je lichaam.

Ondanks dat je de meeste vitamine D aanmaakt in de huid haal je ook een klein beetje uit je voeding. Het zit vooral in vette vis, maar ook in rundvlees, eieren. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Dus geniet van de zon, met een goede zonnebrandcrème. Gebruik extra vitamine D als de dagen korter worden en zeker bij kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid of die minder buiten komen. Zon… kom maar tevoorschijn, we zijn er klaar voor.