Project omschrijving

Oedeemtherapie

Een totaalaanbod aan behandelingen

Lymfoedeem is vocht wat zich in het lichaam kan ophopen, lymfoedeem wordt ook wel lymfevocht genoemd.

Lymfoedeem kan vele verschillende oorzaken hebben. Zoals beschadigde lymfevaten, een tumor of uitzaaiingen, slechte aderen, een slecht aangelegd lymfestelsel, medicatie, hartfalen en lever- en nieraandoeningen.

Hoe behandelen we lymfoedeem?

  • We willen weten wat de oorzaak is en zo mogelijk helpen we je de oorzaak weg te nemen

  • We gebruiken compressie om het lymfoedeem weg te drukken

  • We behandelen de huid met manuele lymfedrainage

  • We gebruiken aanvullende technieken zoals endermologie, lymfepress of lymfetape

  • We meten zo nodig een steunkous of compressiemiddelen aan

  • We geven adviezen en thuisoefeningen

Compressie: om het lymfoedeem uit het lichaam weg te drukken is compressie noodzakelijk. Dit kan met behulp van zwachtels (dit is een soort verband) die we met druk om het lymfoedeemgebied heen leggen. Of we meten compressiemiddelen aan die je zelf thuis om en af kan doen.

Manuele lymfedrainage: met behulp van een lichte massagetechniek worden de lymfevaten in de huid gestimuleerd om lymfoedeem af te voeren naar de lymfeklieren. De gebieden die gemasseerd worden zijn de lymfeklieren in bijvoorbeeld de hals, oksel en schaamstreek. Daarnaast zal het lymfoedeemgebied zelf gemasseerd worden. Naast de massage die de huidtherapeut uitvoert, zal de huidtherapeut je tevens aanleren hoe je zelf het lymfesysteem stimuleert zodat je ook thuis kunt doorbehandelen. De manuele lymfedrainage kan ondersteund worden met onze lymfepress of met endermologie.

Lymfepress: je krijgt dan een manchet over je arm of been heen waarbij verschillende kamers zich zullen vullen met lucht waardoor er druk op het ledemaat wordt uitgeoefend. Dit ondersteund onze therapie.

Endermologie: dit apparaat heeft een masserende werking op de huid die de oedeemafname zal bevorderen en verhardingen in het weefsel zal versoepelen. Voor meer info zie pagina LPG endermologie

Lymfetape: er wordt een speciaal soort tape op de huid aangebracht. De tape rekt de huid op zodat het lymfoedeem makkelijker afgevoerd kan worden. Lymfetape is ook uitermate geschikt voor de behandeling van littekens.

Het aanmeten van therapeutisch elastische kousen: nadat het lymfoedeem voldoende is afgenomen kan er gekozen worden om een therapeutisch elastische kous aan te meten. Deze kous geeft druk, deze druk voorkomt dat het lymfoedeem gaat toenemen.

Wij geven oefeningen en thuisadviezen mee. Door zelf de juiste beweging te hebben en de leefregels na te leven kunnen we samen het lymfoedeem verminderen.

“Dankzij oedeemtherapie ben ik weer in staat om op de fiets te stappen. Het oedeem in mijn benen is minder geworden door de behandelingen en wordt stabiel gehouden door een steunkous. ”

KLANT • DERMAVITAAL