Stress is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Het beheerst ons leven vaak onbewust. Laat stress nou één van de oorzaken zijn van veel huidige welvaartziekten. En niet te vergeten: een weekje veel stress en het lijkt wel of je frisse huidje ineens een slagveld is vol met onzuiverheden. Maar hoe kan dat nou en wat zou je kunnen doen om die stresshormonen te lijf te gaan?

Even ‘back-to-school’. Hoe zat het ook al weer met hormonen? Er zijn twee hormonen die een belangrijke rol spelen bij stress. Ten eerste adrenaline, dit is een kort en snel werkend hormoon die ervoor zorgt dat je heel hard kon wegrennen voor die tijger die je net op straat zag. Als het gevaar geweken is zal je merken dat je al snel weer rustiger wordt. Ten tweede het hormoon cortisol, dit hormoon neemt de werking van adrenaline over. Na het voorval met die tijger ben jij nog dagenlang bang om de straat op te gaan en zit je je suf te piekeren over wat er allemaal fout had kunnen gaan. Dit is het hormoon waar we in deze westerse wereld helaas veel te veel mee te maken hebben.

Bij veel mensen is cortisol langdurig teveel aanwezig in het lichaam: je hebt een deadline op je werk, je kinderen laten je geen moment met rust en je vraagt je af of je nog wel genoeg geld hebt om je hypotheek volgende maand te betalen. Cortisol veroorzaakt een aantal reacties in ons lichaam waaronder het verlagen van het immuunsysteem, wat op zijn beurt de ontstekingen de vrije loop geeft. En niet onbelangrijk, door stress gaan veel mensen meer met hun handen aan hun gezicht zitten en peuteren aan onzuiverheden.

Helaas is het verlagen van stress niet zomaar even het omzetten van een knopje, daar is meer voor nodig. Hier enkele tips die al een enorm verschil kunnen maken in het dagelijkse leven:

⦁ Je innerlijke veerkracht vergroten. Je veerkracht is je maat voor stressbestendigheid. Dit kan je fysiek en geestelijk vergroten. Fysiek door gezonde voeding, regelmatig bewegen, voldoende rust en slaap. Geestelijk door positief denken, sociale contacten, een zinvol leven en door iets met passie te doen, je werk bijvoorbeeld. Doe iets wat je echt leuk vindt.

⦁ Je hebt niet altijd invloed op stress. Het wordt je soms aangedaan door bijvoorbeeld het overlijden van een vriend, je baas die je niet serieus neemt of de ziekte van je partner. Waar je wel invloed op hebt is hoe je daarmee omgaat. Leer hulp te vragen en stel prioriteiten.

⦁ Je kunt stress groter maken dan dat het werkelijk is. Soms kunnen je negatieve gedachten je zo ver meeslepen dat er geen eind aan lijkt te komen, maar heeft het zin? Kan je daar een positieve gedachte tegenover zetten en ombuigen naar minder stress?

De keus is aan jou: ga je je leven laten bepalen door stress of ga je er wat aan doen? Ik raad je het laatste aan. Wat ik persoonlijk heel prettig vind is Mindfulness. Dit is een hulpmiddel wat de laatste jaren steeds populairder wordt. Het is een methode om ergens met je volle aandacht mee bezig te zijn. Als voorbeeld neem ik het ontbijt. Toen ik me nog minder bezig hield met het verlagen van mijn stress ging mijn ontbijt als volgt: ik maakte mijn ontbijt klaar in de keuken en terwijl ik het aan het bereiden was, was ik ook al gelijk aan het eten. Als het bereiden klaar was ging ik al etend de vaatwasser uitpakken, de hond eten geven, mijn lunch voor het werk klaarmaken, etc. Oja, en tegelijktijdig checkte ik ook nog even of ik veel mails had die ik op mijn werk moest beantwoorden.

Nu weet ik wel beter! Ik laat mijn telefoon met rust totdat ik naar mijn werk ga. Ik doe mijn klusjes en ga daarna aan tafel mijn ontbijt opeten, soms alleen, soms met mijn kinderen. Niets overhaast, gewoon alleen eten. Het kost je inderdaad een paar minuten van je slaap maar het is HEERLIJK!

Er is natuurlijk nog veel meer wat je kunt doen om je stress te verminderen, teveel om allemaal toe te lichten maar uit persoonlijke ervaring weet ik dat veel van deze tips echt werken. Hier komt ie (heb je even?): meditatie, wandelen, hardlopen (of bewegen in het algemeen), yoga, ademhalingstechnieken, muziek luisteren, een boek lezen, puzzelen, knutselen, kleuren, tai-chi, lach en maak plezier. De lijst is veel langer, ik weet zeker dat je nog veel meer kan bedenken.

In de tijden dat ik veel last had van acne was stress echt een boosdoener. Een beetje stress en mijn huid was degene die eronder moest lijden. Ook zie ik het in mijn praktijk helaas vaak terug. Dus doe jezelf en je huid een plezier. Verlaag je stress en maak lol, je leven is te mooi om niet meer te genieten.

Ik weet dat dit een blog is over acne en stress maar ik kan het toch niet laten om je deze laatste informatie mee te geven. Misschien een extra motivatie om toch je stressniveau eens onder de loep te nemen: stress kan zorgen voor een slappere, verouderde en rimpelige huid door vergrote afbraak van collageen. Dus…

Nog even een kanttekening, ik ben geen psycholoog of psychiater. Ik geef je enkel wat tips en adviezen met de kennis die ik bezit. Het is bij veel stress altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen.