‘Mama, ik heb een cadeautje voor je!’ Daar kwam mijn zoontje aangerend, net terug van zijn oma. Ik krijg wel vaker cadeautjes van hem als hij terug komt van oma, ze zijn dan vaak mooi ingepakt. Maar deze keer niet. ‘Liefde gaat door de maag’ zei hij glunderend. Dit moest we een heel speciaal cadeau zijn. Hij gaf me een knuffel en toen toverde hij achter zijn rug een aardappel vandaan. Maar niet zomaar een aardappel, het was een aardappel in de vorm van een hartje.

En toen smolt mijn hart. Niet van die aardappel, maar van dat lieve snoetje. In die kleine momentjes van geluk voel je de liefde gewoon door je heen stromen. Maar wat doet eten nu precies, kan je daar echt gelukkig van worden?

Daar komen de hormonen weer om de hoek kijken. We kennen een aantal gelukshormonen zoals dopamine, oxytoxine, endorfine en seratonine. Die laatste kunnen we beïnvloeden door voeding. Vooral door het eten voor koolhydraatrijke voeding.

Mensen die een serotonine tekort hebben kunnen last krijgen van slapeloosheid, depressie en angsten. We kennen allemaal wel het emotie-eten. Als je te weinig serotonine in je lichaam hebt kan je jezelf regelmatig betrappen in je voorraadkast, je hebt zin in koolhydraten al allerlei zoetige snacks. Ze kunnen het serotonineniveau verhogen en kunnen een tijdelijk gelukkig gevoel geven. Overigens kan dit ook verslavend werken.

Er zijn een aantal manieren om je serotonineniveau te verbeteren:

– Het eten van koolhydraatrijke voeding is al genoemd. Er wordt vooral voordeel gehaald uit het eten van bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen. Dit zijn complexe koolhydraten die de aanmaak van serotonine verhogen. Ook omega-3 heeft een positieve werking op de aanmaak van serotonine. Deze vind je in vette vis en nootjes.

– Neem de vitaminen B3, B6 en magnesium.

– Zorg voor voldoende zonlicht. Je lichaam maakt dan namelijk vitamine D aan. In de winter kan je vitamine D suppleren.

– Een goede mindset en/of meditatie.

– Beweeg en slaap voldoende.

En hoe zit dat met chocolade? Dat is het ultieme cadeau die geliefden elkaar geven. In chocolade zit tryptofaan, dit verhoogd het serotonineniveau. Een ook nog een ander stofje in chocolade, genaamd Fenylethylamine. Dit is een lichaamseigen stof dat door de hersenen wordt aangemaakt als men verliefd wordt. Het zorgt ervoor dat je je goed voelt en het maakt je alerter. De vraag is alleen of het eten van chocolade genoeg van deze stoffen aanmaakt om daadwerkelijk effectief te zijn in ons lichaam. Hoe dan ook, chocolade is mijn quilty pleasure… voor mijn genoeg redenen om het (iedere dag) te eten. Maar let wel op, kies het liefst voor pure chocolade met minimaal 70% cacao. Nu hoor ik je bijna denken: chocolade veroorzaakt toch acne? Daar zal mijn volgende blog over gaan!

Echt gelukkig ga je niet worden van eten, daar is veel meer voor nodig. Het gaat om de balans tussen voeding, hormonen, een positieve mindset, je omgeving, voldoende beweging en slaap. Een klein beetje verschil zal het wellicht maken. En eet in goed gezelschap, want eten is ook een sociale bezigheid.

En die aardappel? Ik had hem natuurlijk graag willen bewaren maar binnen de kortste keren heeft dat mooie hartje allemaal ‘stekels’ zoals mijn zoon het noemt. Dus die liefde hebben we fijn meegekookt in een stamppot hutspot… hij smaakte heerlijk. Maar die knuffel die ik erbij kreeg, daar kan geen aardappel tegenop.