Ja hoor, ze bestaan… mensen die het fantastisch vinden om puisten en mee-eters uit te knijpen. Ik hoor immers zelf ook bij deze groep uitknijpers. Laat ik nou de perfecte ‘Dirty Job’ hebben gevonden waarbij ik dit dagelijks mag doen! Dan heb je ook nog de mensen die het geweldig vinden om urenlang naar filmpjes te kijken van mensen die hun puisten laten uitknijpen, zoals de filmpjes van Dr. Pimpel Popper. Maar wat doe je bij jezelf? En wat is nu beter? Knijpen? Of laten rijpen?

Laat ik nu gelijk beginnen met het meest verstandige advies: blijf van je mee-eters en puisten af! De reden dat je er vanaf moet blijven is: ten eerste dat je misschien niet alle kennis hebt over hoe en wanneer je een mee-eter of puist moet uitknijpen. Ten tweede weet je niet zeker of je alle viezigheid uit je poriën hebt gedrukt en ten derde hoor ik in mijn praktijk nog te vaak dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met hygiëne. Tot zover mijn verstandige, professionele advies.

Maar… uit persoonlijke ervaring weet ik ook wel dat jij niet met zo’n afzichtelijke witte punt op je neus naar school of werk gaat, in de hoop dat niemand dat ziet. Die knijp je dus even uit voordat je de deur uit gaat. Voordat je gaat knijpen wil ik je nog wel een aantal tips meegeven:

⦁ Soms is het beter om een puist nog heel even te laten rijpen voordat je hem uitknijpt. Voelt de puist aan alsof hij onder de huid zit? Laat hem dan met rust, vaak trekt hij nog wel weg. Als je het idee hebt dat er een dun laagje huid over de puist heen zit, dan is hij rijp en mag je je uitleven.

⦁ Zorg dat je huid en je handen schoon zijn voordat je begint. Op de huid en vooral je handen leven miljarden bacteriën. Om verdere infecties te voorkomen is dit essentieel.

⦁ Om littekens te voorkomen raden we je aan om de puist eerst in te prikken. Doe je dit niet, dan scheurt de huid open en kan je littekens krijgen. Ook heb je de kans dat je de pus dieper in je huid drukt. Met een steriel naaldje prik je in de porie (als je die ziet) en anders precies in het midden een gaatje.

⦁ Nu mag je eindelijke beginnen met drukken, maar gebruik wel tissues om je vingers. Druk van onderaf eerst de diepte in en dan naar boven. Druk zolang er geen pus meer uitkomt en controleer dit na een paar minuten nog even.

⦁ Nu komt het moeilijkste: er vanaf blijven! Het zou zonde zijn als je heel hygiënisch en secuur je puist hebt uitgedrukt en na een half uurtje jezelf niet kan bedwingen. Je gaat dan met je inmiddels vieze handen toch nog even een nieuwe besmetting maken. ZONDE.

Voor mee-eters geldt in principe hetzelfde advies. Tip 1 is niet helemaal van toepassing, omdat een mee-eter altijd wel uitgedrukt kan worden. Sommige mee-eters laten zich prima verwijderen zonder naaldje, maar toch is het beter een naaldje te gebruiken. Want lukt het niet met drukken dan beschadig je de huid en krijg je vaak in plaats van een mee-eter een puist, dat is precies wat je niet wilt.

Nog een laatste, maar zeker niet onbelangrijke tip: lukt het niet om de mee-eter of puist uit te knijpen? Stop er dan mee. Ga niet eindeloos doorknijpen totdat het wel lukt, hiermee creëer je een wond wat uiteindelijk littekens maakt. Wist je trouwens dat wij ook littekentherapie toepassen?

Tot zover mijn onverstandige advies. Even terug naar mijn rol als huidtherapeute… Laat ons je huid behandelen. Wij weten precies hoe het moet en hebben jarenlange ervaring. Daarnaast voorzien wij je van het juiste advies met betrekking tot je huidverzorging.

Dan nu mijn laatste meest waardevolle advies: voorkomen is beter dan genezen. Ik raad je aan het HuidFit programma te volgen. Hier geef ik je alle tips en adviezen om die mee-eters en puisten voor te zijn. Dit doen ik aan de hand van een online intakeformulier. Daarna krijg je een persoonlijk op maat gemaakt programma die je online kan volgen. Hierin neem ik je stap voor stap mee naar een mooie, gezonde en acnevrije huid.