shutterstock_230184496shutterstock_230184496shutterstock_75079189Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is vocht wat zich in het lichaam kan ophopen, lymfoedeem wordt ook wel lymfevocht genoemd. Lymfevocht, dat zich in uw huid bevindt, wordt normaal gesproken via de lymfevaten in uw huid naar de lymfeklieren vervoerd.

Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?
Lymfoedeem kan vele verschillende oorzaken hebben, een lymfoedeem kan ook voorkomen door een combinatie van verschillende oorzaken

 • Verwijdering of beschadiging van de lymfeklieren en/of lymfevaten, bijvoorbeeld door een operatie, bestraling of botbreuk
 • Een tumor of uitzaaiing die de lymfeklieren of lymfvaten beschadigd of hier druk op uitoefent
 • Als de aderen het bloed niet goed kunnen afvoeren naar het hart kan er zich vocht ophopen in de voeten, enkels en onderbenen
 • Soms is het lymfstelsel niet goed aangelegd, op latere leeftijd kan er dan lymfoedeem ontstaan
 • Sommige medicatie kan het ontstaan van lymfoedeem veroorzaken
 • Hartfalen
 • Leveraandoeningen
 • Nieraandoeningen

De behandeling van lymfoedeem:
De behandeling van lymfoedeem is erop gericht het vocht af te voeren naar het hoofdstation in de hals, zodat het lymfoedeem vervolgens in de bloedbaan opgenomen wordt. Bij de behandeling van lymfoedeem zal er een combinatie gemaakt worden tussen verschillende behandelingsmogelijkheden.

shutterstock_130571912Manuele lymfedrainage: met behulp van een lichte massagetechniek worden de lymfevaten in de huid gestimuleerd om lymfoedeem af te voeren naar de lymfeklieren. De gebieden die gemasseerd worden zijn:

 • De lymfeklieren in de hals
 • De weg tussen het lymfoedeemgebied en de hals
 • Het lymfoedeemgebied zelf, hier zal steviger gemasseerd worden

Naast de massage die de huidtherapeut uitvoert, zal de huidtherapeut u tevens aanleren hoe u zelf het lymfesysteem stimuleert zodat u ook thuis kunt doorbehandelen.

De manuele lymfedrainage kan ondersteund worden met onze lymfepress of met endermologie. De lymfepress staat in Groenlo, hiermee kunnen we benen of armen behandelen. U krijgt dan een manchet over uw arm of been heen waarbij verschillende kamers zich zullen vullen met lucht waardoor er druk op het ledemaat wordt uitgeoefend. Dit ondersteund onze therapie. Het endermologie apparaat staat in Winterswijk, dit apparaat heeft een masserende werking op de huid die de oedeemafname zal bevorderen en verhardingen in het weefsel zal versoepelen. Voor meer info zie pagina LPG endermologie

Zwachtelen: met behulp van een elastische zwachtel (dit is een soort verband), die met druk over het lymfoedeemgebied heen gelegd word zal het lymfoedeem afgevoerd worden naar de lymfeklieren. Zwachtelen wordt altijd gedaan in combinatie met manuele lymfedrainage. De zwachtel wordt door de huidtherapeut aangelegd, deze wordt gedragen totdat het lymfoedeem voldoende is afgenomen.

Lymfetape: er wordt een speciaal soort tape op de huid aangebracht, in de richting van de lymfeklieren. Meestal word deze tape richting de lymfeklieren in de hals gelegd. De tape rekt de huid op zodat het lymfoedeem makkelijker afgevoerd kan worden. Lymfetape is ook uitermate geschikt voor de behandeling van littekens.

Het aanmeten van therapeutisch elastische kousen: nadat het lymfoedeem voldoende is afgenomen kan er gekozen worden om een therapeutisch elastische kous aan te meten. Deze kous geeft druk, deze druk voorkomt dat het lymfoedeem gaat toenemen. Het aanmeten van therapeutisch elastische kousen wordt gedaan door een gespecialiseerde bandagist.

Oefentherapie: naast de verschillende behandeling kan de huidtherapeut u ook oefening leren. Bewegen is namelijk essentieel in het afvoeren van lymfoedeem. Naar aanleiding van het soort lymfoedeem en de plaats van het lymfoedeem zal de huidtherapeut oefeningen meegeven.