Littekens kunnen ontstaan na een huiddefect, meestal genezen littekens ‘mooi’ en heeft u er weinig last van. In sommige gevallen ontstaat er roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking, oedeem of abnormaal vergrote littekens (hypertrofie).

Welke soorten littekens zijn er: 

  • Normale littekens: resulteert in de vorm van een smal streepje die meestal wit van kleur is.
  • Atrofische littekens: de huid onder het litteken is afgenomen, er is sprake van een zeer dun laagje littekenweefsel.
  • Hypertrofische littekens: het litteken is roze of rood van kleur en is verdikt. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd, het litteken ligt boven de huid. Deze littekens kunnen jeuken of pijnlijk zijn.
  • Keloïd littekens: deze littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen.

De behandeling van littekens
De behandeling van littekens is erop gericht , zodat het lymfoedeem vervolgens in de bloedbaan opgenomen wordt. Bij de behandeling van lymfoedeem zal er een combinatie gemaakt worden tussen verschillende behandelingsmogelijkheden.

Littekenmassage: massagetechnieken ter vermindering van jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem. Deze speciale massagetechniek stimuleert de doorbloeding in het litteken zodat er een optimale voedingstoestand in de huid ontstaat. Door deze verbeterde voedingstoestand versoepeld het litteken en wordt de ‘genezing’ van het litteken bevorderd.

Kinesiotape en siliconenpleisters: een speciaal soort tape/pleister dat over het litteken heen wordt geplakt tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verklevingen.

Microdermabrasie: met behulp van een diamanten slijpsteen de bovenste huidlaag verwijderd. Door middel van vacuumkracht wordt de diamanten slijpsteen over de huid geleidt. Hoe meer vacuumkracht er gebruikt wordt, des te intensiever de behandeling.

Glycolzuurpeeling: er wordt een vloeistof op de huid aangebracht die de bovenste huidlaag verwijdert. Een glycolzuurpeeling heeft de volgende effecten op littekens:

  • Een versnelde aanmaak van nieuwe cellen, dit zorgt ervoor dat de littekens verminderen
  • Verbeterd de huidelasticiteit
  • Een betere doorbloeding van de huid

Camouflagetherapie: is een behandeling die kleurverschillen in uw huid tijdelijk kunnen opheffen. De camouflage is een crème met pigment die speciaal op uw huidskleur wordt afgestemd, dit zorgt ervoor dat het litteken dezelfde kleur als de huid heeft zodat het litteken minder opvalt.

DEZE BEHANDELINGEN WORDEN MEESTAL MET ELKAAR GECOMBINEERD OM EEN SNELLER EN BETER RESULTAAT TE BEHALEN.